Sluit

Mondkapjes.com maakt gebruik van cookies voor een correcte werking van de website.

Mondkapjes op vakantie. Wat zijn de regels?

Mondkapjes op vakantie. Wat zijn de regels?

Een mondkapje is onmisbaar als je op vakantie gaat, zowel in Nederland als in het buitenland. Waar in Nederland een mondkapje dragen alleen verplicht is in het openbaar vervoer, is dat in het buitenland anders. Daarom is het belangrijk om te weten wat de regels in andere Europese landen zijn, voor je op reis gaat. In 15 Europese landen, die grotendeels toegankelijk zijn voor Nederlandse reizigers. Hieronder zijn populaire vakantielanden als Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Natuurlijk zijn ook daar maatregelen, net als in ons eigen land, maar je kunt er goed vakantie vieren.

Veilig op reis
Als gezin of familie mag je overal samen naar toe met de auto. Rijdt er iemand van buiten het gezin mee? Dan moet er een mondkapje worden gedragen. Daarom is het verstandig altijd een mondkapje bij je te hebben tijdens je vakantie. Verder is het een kwestie van opletten en je gezonde verstand gebruiken. Dat betekent afstand houden, drukke plaatsen vermijden en zoveel mogelijk met het eigen gezin bij elkaar blijven. Op die manier ga je veilig op vakantie.

Daarom is het verstandig altijd een mondkapje bij je te hebben tijdens je vakantie.

Duitsland
In Duitsland moet je, net als in Nederland 1,5 meter afstand houden. In een openbare ruimte mag je met 1 ander gezin óf met maximaal 10 personen samen zijn. Met deze mensen mag je ook in één auto reizen. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in de winkels. Ook as je binnenkomt of je verplaatst in een restaurant, moet je een mondmasker dragen. Dat geldt ook als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren. Kinderen tot 7 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen. Houd er in Duitsland rekening mee dat iedere deelstaat zijn eigen regels heeft. Die kunnen dus lokaal verschillen.

België
In België zijn momenteel de maatregelen in de provincie Antwerpen aangescherpt. Daar geldt een avondklok tussen 23:30 en 06:00 uur. Dan moet je dus binnen blijven. Toeristen wordt gevraagd om niet naar Antwerpen te komen. Gelukkig kun je in andere gebieden wel op vakantie. Je moet wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt niet voor gezinnen en kinderen onder de 12 jaar. 

Je mag met meerdere mensen in één auto reizen. Zijn dat geen mensen uit je eigen gezin? Dan houd je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand en draag je een mondkapje. Mondkapjes of gezichtsmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen. Ook in drukke winkelstraten en bij verplaatsingen binnen horecagelegenheden moet je ze dragen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen. Je mag in België met meerdere mensen bij elkaar komen. Dat zijn 15 personen + gezinsleden per week. Je moet daarbij wel afstand houden.

Frankrijk
In Frankrijk kun je prima op vakantie, als je maar rekening houdt met de maatregelen. Je dient 1 meter afstand te houden van anderen. Je mag samen met anderen in één auto reizen, ook als die personen niet tot jouw gezin behoren. Daarbij moet je wel afstand houden en wordt aangeraden om een mondkapje te dragen. De Franse overheid adviseert om altijd een mondmasker te dragen. Dit is in elk geval verplicht in het openbaar vervoer en in openbare afgesloten gebouwen. Dus ook in winkels, hotels en restaurants. Kinderen onder de 11 jaar hoeven geen mondmasker te dragen. Je mag met maximaal 10 personen bij elkaar komen en houdt daarbij 1 meter afstand van elkaar.

Spanje
In Spanje zijn de maatregelen in delen van Catalonië aangescherpt. Voor de provincie Segria en voor Barcelona en omgeving is het reisadvies omgezet naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. Vakantiereizen naar dit gebied worden afgeraden. Ben je hier op vakantie geweest? Dan is het dringende advies om thuis 14 dagen in quarantaine te gaan. Dat is niet nodig als je alleen in Barcelona een overstap hebt gemaakt tijdens een vliegvakantie. 

Uitgaan in Catalonië zit er op dit moment niet in. Het nachtleven is daar gesloten vanwege een toenemend aantal besmettingen. De regels verschillen per gebied. Bij je accommodatie kun je daar naar vragen. Je mag met je eigen gezin in één auto reizen. Rijden er anderen mee? Dan draag je een mondkapje. In Spanje is het verplicht om 1,5 tot 2 meter afstand te houden. Lukt dat niet, dan is een mondkapje verplicht. Kinderen onder de 7 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. 

Italië
Italië is een populaire vakantiebestemming, waar je gelukkig weer naar toe kunt. Hier is de richtlijn 1 meter afstand houden van anderen en bij sportactiviteiten 2 meter. Ook in Italië mag je met je eigen gezin in één auto reizen. Als er anderen bij zijn, draag je een mondkapje. Een mondkapje is verplicht binnen in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer. Dat geldt niet voor kinderen, die jonger zijn dan 6 jaar. Je mag met een groep bij elkaar komen, als je je maar aan de voorgeschreven afstand houdt. Een klein feestje is dus geen enkel probleem.

Portugal
Portugal is beperkt toegankelijk voor vakantiegangers. Er geldt code oranje voor het vasteland. Dat komt door een toename van besmettingen in delen van Lissabon. Ben je in dit gebied op vakantie geweest? Dan is het raadzaam om thuis 2 weken in quarantaine te gaan. Je hebt geen extra medische documenten nodig voor een vakantie op het vasteland van Portugal. Alleen voor Madeira en de Azoren moet je een negatieve coronatest hebben, die niet ouder is dan 72 uur.

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in alle gesloten ruimtes. Dat geldt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar. Restaurants zijn open tot 23:00 uur en gebruiken 50% van de beschikbare plaatsen. De stranden zijn gelukkig gewoon open. Ook theaters, musea en concertzalen zijn te bezoeken. Vooraf reserveren is wel verplicht.

Griekenland
Vakantie vieren in Griekenland, dat beperkt toegankelijk is? Prima mogelijk, zolang je maar 1,5 meter afstand houdt van anderen. In het openbaar vervoer en op openbare plekken is een mondmasker verplicht. Je kunt ook gewoon een auto huren. Hiervoor gelden wel beperkingen wat betreft het aantal personen per auto. Gezinnen mogen met meerdere personen samen reizen. Op het vliegvelden wordt er steekproefsgewijs getest. Ook moet je 24 uur voor je op vakantie gaat een formulier invullen over je verblijf en eventuele andere reizen.

Zwitserland
Toeristen zijn weer welkom in Zwitserland! Heerlijk genieten van de prachtige natuur en Zwitserse gezelligheid. Houd wel 1,5 meter afstand en draag bij klachten en in het openbaar vervoer een mondkapje. Ook als het niet mogelijk is om afstand te houden, zet je een mondmasker op. Dat geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Soms kun je bij de grens gecontroleerd worden op symptomen. In restaurants wordt gevraagd je contactgegevens achter te laten als je met meer dan 4 personen bent.

Oostenrijk
Ook Oostenrijk is weer klaar voor het toerisme. Hier houd je 1 meter afstand en mag je met het gezin in één auto reizen. Als je met anderen in de auto zit, mogen er maximaal 2 mensen per rij vervoerd worden. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen. Ook bij stoeltjesliften en medische instellingen draag je een mondmasker. Kinderen onder de 7 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. De grenzen van Oostenrijk zijn open voor vrijwel alle Europese landen, waaronder ook Nederland.

Post comments