Sluit

Mondkapjes.com maakt gebruik van cookies voor een correcte werking van de website.

Onderzoek naar mondkapjes in de kroeg

Onderzoek naar mondkapjes in de kroeg

Een mondkapje dragen in kroegen en andere binnenruimten, blijkt noodzakelijker dan gedacht. Uitgebreid onderzoek door hoogleraar en natuurkundige Detlef Lohse van Universiteit Twente, wijst dat uit. De uitkomst laat zien dat minuscule druppeltjes in de lucht van grote betekenis zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Deze kleine druppeltjes worden ook wel aerosolen genoemd. Ze kunnen het virus over een grote afstand met zich meedragen en blijven lang in de lucht hangen. Daarom is het dragen van een mondkapje in binnenruimtes absoluut noodzakelijk.

Daarom is het dragen van een mondkapje in binnenruimtes absoluut noodzakelijk.

Onderzoek naar aerosolen 
Samen met zijn vakgroep onderzoekt Lohse hoe lang de druppeltjes actief blijven. De focus ligt op aerosolen die vrijkomen als mensen uitademen, praten, hoesten of zingen. De Universiteit Groningen is ook betrokken bij het onderzoek. Samen kijken de vakgroepen naar de samenstelling van de druppeltjes. Hierbij wordt gelet op hoeveel van het virus er in zo’n druppeltje kan zitten, maar ook hoeveel virus per druppeltje nodig is om iemand te besmetten.

Nieuwe inzichten
De eerste, voorlopige uitkomsten laten zien dat aerosolen veel belangrijker zijn bij de verspreiding van het virus dan werd gedacht. Dat botst met de theorie van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die stelt dat de druppeltjes al snel in de lucht verdampen. De anderhalve meter regel van de WHO en het RIVM is gebaseerd op een model uit de jaren 30. Dat zegt dat grotere druppels door hoesten of niezen, binnen anderhalve meter blijven. Die aanname klopt dus niet. Ook leven de aerosolen wel 30 tot 40 keer langer dan in het oude model werd vastgesteld.

Mondkapjes in binnenruimten verplicht
Volgens de hoogleraar is de conclusie duidelijk: mondkapjes dragen in binnenruimten, waarin mensen samen zijn. Dat is in veel andere landen al een must. Nederland kan daar een voorbeeld aan nemen, vindt Lohse. Wat hem betreft wordt het dragen van mondkapjes in binnenruimten als café’s dan ook direct verplicht. Deze maatregel is absoluut noodzakelijk om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Post comments